Wiki Creştin-ortodox
Advertisement
Mănăstirea Nicula
Profilul mănăstirii
Confesiune: ortodoxă
Hram: Adormirea Maicii Domnului (15 august)
Ctitor:
Tip: călugări
Datele mănăstirii
Datare: 1552
Ţara: România
Localizare: Nicula, judeţul Cluj

Mănăstirea Nicula este un important centru de pelerinaj din Ardealul de Nord. Aici se află renumita icoană pictată de meşterul Luca din Iclod, considerată ca fiind făcătoare de minuni. Pe 15 august, de sărbătoarea Sfintei Mării, se adună aici numeroşi pelerini din toate regiunile ţării.

Prin intermediul şcolii de iconari de la mănăstirea Nicula a pătruns în Transilvania tehnica picturii pe sticlă, acest obicei avându-şi originea în Boemia, Austria şi Sudul Germaniei, zone în care tradiţia manufacturilor de sticlărie s-a împletit cu religiozitatea populară.

Biserica mănăstirii a fost edificată între anii 1875 şi 1879 pe cheltuiala Episcopiei de Gherla.

Papa Pius al XI-lea a acordat în anul 1928 bisericii mănăstirii Nicula statutul de sanctuar marian.

În 1936, cardinalul Iuliu Hossu a încredinţat spre păstrare icoana călugarilor ordinului Sfântului Vasile cel Mare (greco-catolici). Aceştia au încadrat-o în altarul din lemn de tei al bisericii înălţate în 1884, în apropierea vechii bisericuţe din lemn. În 1948, mănăstirea greco-catolică a fost închisă. Călugării greco-catolici au fost arestaţi în octombrie 1948, odată cu scoaterea Bisericii Române Unite cu Roma în afara legii. Ieromonahul Leon Man, stareţul mănăstirii, a fost întemniţat de comunisşti şi a murit în închisoare.

Fostul îngrijitor al mănăstirii a salvat icoana însă, zidind-o într-unul din pereţii casei sale. În 1964, în pragul morţii, a mărturisit locul icoanei stareţului ortodox al mănăstirii (numit de guvernarea comunistă). Icoana a fost adusă la mănăstire şi la numai câteva zile a fost luată de comunişti[1]. La rugămintea episcopului ortodox de atunci, a fost redată mănăstirii şi pusă în capela Institutului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. Icoana a fost restaurată în 1991 la Muzeul de Artă din Cluj, după care a revenit la mănăstirea Nicula.

Ca urmare a refuzului călugărilor ortodocşi de a restitui mănăstirea, Episcopia de Cluj-Gherla a iniţiat un proces pentru recuperarea lăcaşului de cult. Pe motiv că instanţele din Transilvania ar putea ţine partea greco-catolicilor, cauza a fost strămutată la Tribunalul Bacău, pe rolul căruia se află în prezent.


Legături externe[]

Advertisement