Wiki Creştin-ortodox
Advertisement
Fișier:Kavasila.png

Sfântul Nicolae Cabasila

Sfântul Nicolae Cabasilla (1319/23 [1] -1391), scriitor laic [2] , teolog şi mistic sacramental bizantin, apropiat al împăratului Ioan VI Cantacuzino, împreună cu care s-a retras la mănăstire.

În disputa isihastă a ţinut partea monahilor din Muntele Athos, deşi a preferat să urmeze o cale spirituală mai puţin mistică decât doctrina energiilor necreate.

Cabasila este un sfânt al Bisericii Ortodoxe şi este comemorat pe data de 20 iunie.

Viaţa[]

Nicolae Cabasila s-a născut la Tesalonic în jurul anului 1322. Se trăgea, prin tatăl său, din familia Chamaetos, dar la maturitate a preferat să-şi ia numele de familie al mamei sale: Cabasila, o familie veche şi renumită în imperiu la acea vreme.

Dascălii săi, în învăţătura profană (literară şi filosofică) şi cea spirituală au fost:

  • Nil Cabasila - teolog renumit pentru tratatele sale împotriva Latinilor, oponent al încercărilor de unire dintre Biserica Ortodoxă (a Orientului) şi Biserica Catolică (a Occidentului); a fost arhiepiscop al Tesalonicului timp de doi ani (1361-1363).
  • Dorotei Vlates - unul din părinţii spirituali cei mai renumiţi din Tesalonic; la 1355 acesta a fondat, împreună cu fratele său Marcu, pe acropola Salonicului, Mănăstirea Pantocratorului (1355), care le poartă astăzi numele (Mănăstirea Vlatadon); mai apoi a devenit arhiepiscop al Tesalonicului (1371-1379)
  • Grigorie Palama (1296-1359) - viitor arhiepiscop de Tesalonic (1347-1359), unul dintre cei mai profunzi şi mai originali teologi ai Bisericii Ortodoxe din secolul al XIV-lea.
  • Isidor Buheiras - viitor Patriarh de Constantinopol (1347-1349/50), care îndruma mai multe cercuri de laici practicanţi ai Rugăciunii lui Iisus, la care participa şi tânărul Nicolae Cabasila.

În timpul studiilor la Şcoala de Filosofie din Constantinopol (prin anii 1340-1350) izbucneşte disputa palamită, dar Cabasila se arată mai interesat de viaţa socială şi politică.

Opera[]

Opera sa principală este Viaţa în Hristos - Περι της εν Χριστω ζωης (editată de W. Gass, 1849), în care expune principiul conform căruia unirea cu Hristos este actualizată şi desăvârşită prin trei dintre tainele Bisericii, anume botezul, mirungerea şi euharistia.

Mai este cunoscut un Comentariu la Sfânta Liturghie (sau: Tâlcuirea Dumnezeieştii Liturghii), în care arată de asemenea arată o profundă înţelegere a sacramentelor şi vieţii liturgice.

A mai scris omilii pe diverse teme. O mare parte din textele sale sunt încă needitate.

Note[]

  1. Data exactă a naşterii sale nu este cunoscută. S-a născut în jurul anului 1322, între 1319 şi 1323.
  2. Până nu demult o parte a istoriografiei ecleziastice îl confunda cu unchiul său, Nil Cabasila, al cărui nume de laic era tot Nicolae. Cum Nil Cabasila a fost arhiepiscop al Tesalonicului timp de doi ani (1361-1363), prin confuzie se considera că Nicolae Cabasila (al acestui articol) a fost episcop.

Surse[]

Acest articol foloseşte informaţii din:

Advertisement